zaterdag 23 april 2011

Carciofi tot kalfshoofden

(0n)smakelijkheden op de Mercato Centrale

Mijn docenten kunstgeschiedenis moeten het mij vergeven; mijn eerste bezoek aan Florence was niet aan de meesterwerken in de Uffizi (mijn stagebezoek daargelaten), aan het Laatste Oordeel in de Duomo of zelfs de Renaissance kunstverzameling in het Palazzo Pitti. Nee, Italië is het land van La Dolce Vita, het goede leven met vele gangen tellende diners met bijbehorende wijntjes die je lekker wegslurpt. Waar kan je dan beter naartoe gaan dan de Mercato Centrale, de overdekte markt in het Centro Storico, het historisch centrum van Florence!



Voorbij de overdekte stalletjes van handelaren die nietsvermoedende toeristen imitatie Louis Vuitton tassen, plastic Venetiaanse maskers en de meest uiteenlopende kleding en souvenirs trachten te verkopen vindt je in het Centro Storico de Mercato Centrale. Deze markt, gebouwd in 1874, is met zijn constructie van ijzer en glas een opvallend gebouw tussen de terracotta, aardebruine en rode gebouwen van de Toscaanse stad. In het gebouw is het zoals het een markt beaamt een gezellige drukte van zingende en roepende marktkooplui, die bij hun kraam staan of met kratten nieuwe waar door de zalen lopen, Florentijnen die de ingrediënten van de avondmaaltijd verzamelen en een goede hoeveelheid toeristen die gewapend met een camera al het moois op de foto zetten.

Vis, vlees, schaaldieren, wijn, pasta, kaas, groente en fruit kan je hier in overvloede in alle soorten en maten vinden. En dan bedoel ik ook echt álle soorten en maten. Van de heerlijkste noten, verse kruiden en gedroogd fruit, de pittigste pecorino en gekruide salami, tot de meest verse steak, kalfsschenkel en fazanten. Bij de fruitstal vindt je een stilleven van de meest kleurige groenten, alsof er uren nagedacht is om voor de bezoeker de mooiste compositie te creëren. Mijn favoriete courgettebloemen zijn er zelfs! En bij iedere kraam worden je zintuigen geprikkeld en smeekt al dat lekkers je mee te nemen om een heerlijke avondmaaltijd te bereiden. Het duurt dan ook niet lang voor ik een zak aardbeien, een vijftal artisjokken (de carciofi uit de titel van dit blog) en pittige salami met knoflook heb gekocht. Het is niet voor niets dat deze markt de 'food heaven' van Florence wordt genoemd.

Het zijn niet enkel deze heerlijkheden die de markt herbergt. De afdeling verse vis heb ik al grondig gemeden evenals de toeristenstalletjes met fluorescerend gele limoncello. Maar het interessantst -of weerzinwekkend, ligt eraan hoe je het bekijkt- is de vleesafdeling. Eindeloze rijen met Prosciutto di Parma, salami en de grootste streekspecialiteiten. Maar geen enkel onderdeel van het dier wordt gespaard en alles wat je maar kan bedenken is hier te vinden. Wat dacht je van varkenspoten, kalfshoofden en -hersenen, trippa cotta (gekookte maagwand), darmen en varkenskoppen.... De foto's spreken voor zich lijkt mij.



Of je nog honger hebt, na het zien van deze 'delicatessen' op de markt is maar de vraag. Maar in ieder geval is de mercato zeker een bezoek waard. We hebben gesmuld van de aardbeien bij ons ontbijt en de artisjok ligt klaar en wacht op een lekker recept. En als de heerlijkheden op de markt je iets te ver gaan om te kopen, neem dan in ieder geval een kijkje; want je kijkt je ogen uit, dat is een ding dat zeker is! 


 © alle foto's door Aniek Rooderkerken

2 opmerkingen:

  1. Mooi is dat, alles van het dier wordt gebruikt, en zo hoort het! Gaan we een lekker varkenskopje doen als ik op bezoek kom ?

    BeantwoordenVerwijderen